Vakantie Slowakije

Je vakantie in Slowakije boek je gemakkelijk online bij Uphill Vakantiehuizen. Lid van de SGR en sinds 1993 specialist in verhuur van vakantiehuizen in Slowakije en Tsjechië.

Vakantiehuizen Slowakije: Up Hill Vakantiehuizen

  • Kleinschalige reisorganisatie met aandacht voor je persoonlijke vakantiewensen.
  • Vakantiehuizen in het Tatra gebergte
  • Specialist Reuzengebergte met een ruim aanbod vakantiehuizen, appartementen, groepshuizen en B&B pensions in de meeste wintersportcentra. Zomervakantie en Wintersport.
  • Ook luxe vakantievilla’s rond het Lipnomeer.
  • Altijd persoonlijk geïnspecteerd.
  • Sinds 1993 actief in Tsjechië en Slowakije.
  • Tsjechische medewerker ter plekke.
  • Lid SGR - Stichting Garantiefonds Reisgelden.
  • Advies of informatie? Bel 020 4202900 of mail ons.

Vakantiehuis zoeken

Bergland Slowakije

Bergland Slowakije

Het stroomgebied van de Donau is een van de weinige vlakke delen van Slowakije. Voor het overgrote deel bestaat Slowakije uit bergen, die de uitlopers vormen van de Karpaten. De hoogste berg van Slowakije ligt in de Hoge Tatra en heet de Lomnicka Styt (2654 meter). Ten zuiden van de Hoge Tatra ligt de Lage Tatra, een middel tot hooggebergte met afgeronde toppen rond de 2000 meter. Daarnaast zijn er diverse middelgebergtes in Slowakije waaronder de Orava, het Fatragebergte en het Slowaaks Paradijs.

Beschermde natuur in Slowakije

Slowakije gaat goed om met kwetsbaar natuurschoon. Ongeveer twintig procent van Slowakije maakt deel uit van een nationaal park of beschermd natuurgebied, waarvan de bekendste de Hoge en Lage Tatra en het Slowaaks Paradijs zijn. Het zijn prachtige zeer bosrijke en woeste gebieden met een gevarieerde planten- en dierenwereld, waar dieren als herten, zwijnen, steenbokken leven en waar je zelfs de lynx en bruine beer kunt tegenkomen.

Fatra gebergte en Orava

Het zuidoosten de sfeervolle hoofdstad Bratislava aan de Donau (burcht, Michaelspoort, vele musea en paleizen), Nitra (paleizen, wijngaarden) en Komárno (vogelgebied). In het noordwesten rond Martin ligt het Fatra gebergte (tot ruim 1500 m); een bosrijk wandelgebied met beren en lynxen (uitzicht vanaf de kale bergtoppen) en het Orava-gebied bij Dolny Kubín, met groot stuwmeer, burcht Orava, vriendelijke dorpjes en afwisselend landschap.

Fatra gebergte

Het Fatra gebergte bestaat uit twee bergketens: de Kleine (Malá) en Grote (Velká) Fatra, doorsneden door de rivier de Váh. In dit bosrijke natuurgebied met zeldzame plantensoorten leven lynxen en bruine beren en meer dan duizend soorten vlinders en kevers. De bergtoppen zijn kaal en bieden weidse vergezichten.

In het dal liggen de steden Zilina (met Vratna-dal, waar de weg zich door een kloof met grillige kalksteenrotsen slingert) en Martin, met het Slowaaks Nationaal Museum (mooi vormgegeven overzicht van het dorps- en boerenleven). Vanuit Martin leidt een kabelbaan omhoog naar Martinské hole (met de top Velká lúka van 1476 m), in het populairste wandelgebied, de Kleine Fatra (200 km wandelpaden en langlaufloipes). Via Terchová -geboorteplaats van de "Slowaakse Robin Hood" Juraj Jánosík- is het gebied Vrátna dolina en de hoogste berg, de Grote Krivan (1709 m) bereikbaar.

Interessante volkscultuur in dorpjes als Terchova en Zazriva. Het dorpje Cicmany in het zuiden wordt wel het mooiste dorpje van Slowakije genoemd, vanwege de oude boerenhuizen die fraai zijn beschilderd met primitieve witte motieven.

De Grote Fatra is minder druk drukbezocht en biedt meer kans om beren te zien. Ook hier prachtige, gevarieerde natuur met grillige kalksteenformaties, bergbeken en bergweiden. De hoogste top is de kale berg Ostredok (1592 m).

De Orava

Noordelijk, boven Dolny Kubín, ligt de vriendelijke streek Orava, een afwisselend landschap met oude boerendorpjes, bossen, heuvels en bloemrijke weiden. Het grote Oravská stuwmeer is een populaire plek voor zwemmers, vissers en watersporters. Het meer heeft zeven dorpen opgeslokt; alleen de kerk van Slanice (nu een museum) staat nog droog op een eilandje. Hoog boven de stuwdam ligt de burcht Oravský hrad (met mooie ridderzaal en kerkers).

Westelijk van het meer, bij Nova Bystrica, is het Kysuckej Dediny, een openluchtmuseum van de volksbouwkunst. Zuidoostelijk ligt het dorp Zuberec (museum) en het houten Wallachendorp Podbiel, met zijn houtsnijwerk, folkloristische klederdracht en ambachtelijke kaasmakerij.

Tatra-gebergte

Noordelijk de Hoge Tatra (tot ruim 2600 m) en Lage Tatra (tot ruim 2000 m); wilde dieren (lynxen en beren), naaldbossen, kloven en bergmeren (o.a. grote Liptov-meer). Populaire wintersportgebieden (Banská Bystrica, Zvolen) met uitstekende treinverbindingen. Druipsteengrotten in Demänovská-dal, romantisch plateaulandschap van Murán (wilde paarden) en in het zuiden uitgestrekte grottenstelsels (Domica, Gombasecká).

Hoge Tatra

De Hoge Tatra (Vysoké Tatra) is een woest en grillig hooggebergte met vele toppen boven de 2500 m, zoals de Gerlachovský stít (2655 m) en de Lomnický stít (2632 m). Er leven veel bijzondere diersoorten als gemzen, arenden, otters en bergmarmotten. Een uitgebreid en goed aangegeven wandelwegennet doorkruist het hele gebergte langs bergmeertjes, woeste beken en alpenweiden. Samen met de Zapadne Tatry en de Rohace in het westen, en de Belianske Tatry in het oosten, vormt de Hoge Tatra het grootste natuurreservaat van Slowakije.

Sneeuwzeker wintersportgebied met uitstekende voorzieningen in bijvoorbeeld Stary Smokovec, Tatranska Lomnica (met natuurmuseum) en het nabijgelegen chaletdorp Stara Lesna, Strebske Pleso, Tatranska Kotlina (druipsteengrotten) en Zdiar (boerendorp met houten boerderijen). Alle skicentra hebben uitstekende onderlinge treinverbindingen (speciale skihouders aanwezig) vanaf het grote vliegveld bij Poprad. In Poprad is een leuk aquapark met diverse attracties.

Lage Tatra

De Lage Tatra (Nízké Tatra) met zijn kenmerkende oude en geërodeerde rotskammen en rotsformaties in de vorm van grotten, holen en obelisken, heeft toppen tot net boven de 2000 meter. De hoogste top is de Chopok (2024 m). In dit Nationaal Park zijn veel dalen niet toegankelijk voor verkeer en een paradijs voor wandelaars en natuurliefhebbers (o.a. wandelroute met mooie vergezichten over de bergkam). Rond Banská Bystrica (fraai marktplein en klokkentoren) en Zvolen zijn uitstekende wintersportgebieden. In Brezno en de omliggende plaatsjes heerst nog de levende folklore. Zuidelijk van het grote Liptov-meer (surfen en vissen) en Liptovsky Mikulas (speleologiemuseum) ligt het natuurgebied Demänovská Dolina (drakendal) met fantastische druipsteengrotten.

Verder oostelijk ligt Muránska planina, een romantisch plateaulandschap met ruige rotsdalen, waar wilde paarden leven. In de Slowaakse Karst, aan de grens met Hongarije, liggen de uitgestrekte grottenstelsels van o.a. Domica (met reuzenstalagmiet van 30 m) en Gombasecká (met muzikale stalactieten). Vanuit Domica is een onderaardse bootverbinding met Hongarije over de "Styx" (warme kleding en paspoort meenemen).

Slowaaks Paradijs

Slowaaks Paradijs (Slovenský Ráj), een middelgebergte met ravijnen, watervallen en grotten (o.a. reusachtige ijsgrot Dobsinská). Bij Spisská Nová Ves (gotische kerktoren met dubbele klok) ligt de reusachtige burchtruïne Spisský hrad; bij de mijnwerkersstad Roznova de burcht Krásna Horka (met Jugendstil mausoleum). Oostelijk liggen Bardejov (middeleeuws stadscentrum) en Kosice (met Elisabeth-kathedraal), de geiser van Herlany en het Vihorlat-gebergte (bergmeer Morské oko).

Tussen Levoca (historisch centrum; St.-Jakobskerk met houten altaar) en Dobsina ligt het natuurpark Slowaaks Paradijs (Slovenský Ráj), met diepe ravijnen (Sucha Bela, Velky Sokol), watervallen, grotten en bronnen. Uitstekend uitgezette, spectaculaire wandelingen (klimpartijen) over smalle paden, steile trappen en boomstam-bruggen. Bij Dobsina ligt de Dobsinská Ladová Jaskyna, een van de grootste ijsgrotten ter wereld.

Ten oosten van Spisská Nová Ves, met zijn gotische kerktoren met dubbele klok, ligt op een heuvel de reusachtige oude burchtruïne Spisský hrad. Bij de zuidelijke mijnwerkersstad Roznova ligt de 13de-eeuwse burcht Krásna Horka, met rijk versierd Jugendstil-mausoleum. Bardejov heeft een goed bewaard middeleeuws stadscentrum, met aan het marktplein het stadhuis/museum met grote verzameling iconen. In de grote stad Kosice (200 000 inwoners) staat de prachtige gotische Elisabeth-kathedraal. In de omgeving ligt het Vihorlat-gebergte met het bergmeer Morské oko, en het wandelgebied Slanské pohorie met de geiser van Herlany (spuit om de anderhalve dag heet water 30 m omhoog).

Vakantiehuizen Slowakije

Vakantiehuizen Slowakije, vakantiehuizen in Slowakije

Vakantiepark Slowakije

Vakantiepark Vlasky: kindvriendelijk bij het Tatragebergte

Luxe vakantiehuizen op modern Villapark Vlasky bij het Tatra-gebergte in Slowakije: Nederlands beheer, kindvriendelijk, speelveld, vuurplaatsen, wifi, jeux de boules, etc... Vakantiepark Vlasky: kindvriendelijk bij het Tatragebergtefacebook Up Hill Vakantiehuizen Twitter Uphill Vakantiehuizen


Logo Uphill Vakantiehuizen

© Uphill 2021 | Privacy Policy


Contactgegevens


  020 42 02 900

  info@uphill.nl

Openingstijden
ma t/m vr 9.30 tot 17.00 uur

We zijn regelmatig ook 's avonds tot 21:00 uur en op zaterdag bereikbaar.

Website
www.uphill.nl

Adres
Oudeschans 21
1011 KS Amsterdam
Nederland

Extra zekerheid


Lid SGR
Up Hill Vakantiehuizen is lid van de Stichting Garantiefonds Reisgelden (SGR)

A.S.R. Verzekeringen
A.S.R. logo Up Hill werkt samen met A.S.R. met uitstekende service en snelle schade-afhandeling.

Bankrelatie

INGNL72 INGB 0004 0171 43
Bic-code: INGBNL2A
t.g.v. Uphill VakantiehuizenOverige gegevens

Kamer van Koophandel
33244289 Amsterdam

Btw
803557401B01